Farmářské trhy v Praze

Farmářská sezóna roku 2014 je v plném proudu a tak na mnoha místech v Praze narazíme na farmářské stánky s ovocem, zeleninou, pečivem, uzeninami, ale třeba také květinami a různými výrobky.

Zboží na farmářských trzích je kvalitní a čerstvé a hlavně – víte, co kupujete. S prodejci v jednotlivých stáncích si můžete o jejich zboží promluvit a zjistit vše, co potřebujete. Pokud máte celiakii, nemůžete laktózu nebo chcete zkrátka jen žít zdravě, na farmářských trzích si vždy vyberete.

Na koho a na co můžete na trzích narazit?

Chřestová farma Hostín

Český chřest je zárukou té nejvyšší kvality. Ve světě se toho mnoho o českém chřestu neví, ale nyní vznikla značka „Český chřest“, která navrátila českému chřestu jeho dobrou pověst. Jelikož chřest potřebuje velice kvalitní a písčitou půdu a jeho pěstování není snadné, nedá se pěstovat všude. Ideální klima, které není ani suché ani kontinentální), je na Mělnicku. Zde se pěstuje s láskou a na farmářských trzích si jej můžete koupit s maximální čerstvostí a ve vynikající kvalitě.

Šťastné saláty – Radka Šťastná

Paní Radka Šťastná spolu se svým manželem pěstuje saláty na více než 10ha půdy v polabské nížině u Tišic u Mělníka. V jejich rodině se jedná už o pátou generaci, která se zabývá pěstováním zeleniny na vlastních pozemcích. Většinou pěstují právě nejrůznější druhy salátů, ale najdete u nich i zeleninové novinky. Koupit si od nich můžete i ředkvičky a čerstvé bylinky.

PETR SCHAUER – SCHAUEROVY ZAHRADY – HORNÍ ŘEPČICE

Petr Schauer vlastní sad, kde pěstuje zejména jabloně. Začínal v malé zahrádce, kde si ve vlastní školce rouboval první jabloně a postupně si s každým rokem a s každou ušetřenou korunkou kupoval další a další pozemky. V současné době každé jaro v jeho sadech kvete několik tisíc stromů. Jedná se zejména o jabloně, hrušně, broskvoně, švestky a meruňky.

Malé ovocnářství ležící na hranici Ústeckého a Libereckého kraje se specializuje na produkci ovoce ošetřované biologickými prostředky s tzv. nulovou ekologickou stopou. Sadařství bere jako životní cestu a s ohledem na názory svých zákazníků pěstuje své ovoce v bio i nebio kvalitě. O zahrady se Petr Schauer stará s manželkou Jaroslavou, která část produkce zpracovává na vynikající Řepčická povidla a marmelády.