Jahody: symbol přicházejícího léta

Sladké červené plody jsou příslibem blížícího se léta a krásného počasí. Můžeme je sehnat již v březnových dnech, kdy se pomalu dostávají na pulty našich obchodů. Nejvíce vám prospějí ty vypěstované v Čechách, ale není důvod, proč si nezpříjemnit snídani či svačinu jahodami už teď v březnu.

Jahody jsou velice prospěšné pro děti i dospělé. Obsahují spoustu látek, za které se nám naše tělo odvděčí vitalitou a zdravím. Jahodám by se měli vyhýbat pouze ti, kteří jsou na tyto plody alergičtí. Pokud jste alergičtí na kyselinu salicylovou (acylpirin), tak jahody nejezte. Jahody obsahují tuto kyselinu ve velmi vysoké koncentraci. Tato alergie se projevuje kopřivkou. Jahodám by se měli vyhnout také ti, kteří mají nemocná střeva. Zrníčka v jahodách mohou střeva podráždit a vyvolat průjem. Vychutnat si je můžeme od března až do konce srpna. Samozřejmě jsou nejchutnější jahody přímo ze zahrádky nebo z lesa, ale ne každý si může takovéto jahody dopřát.

Jahody jsou úžasným lékem, pokud trpíte dnou a revmatem nebo v případě, že jste nachlazení. Během 3 až 5 dní se stav nachlazeného člověka prudce zlepší, pokud konzumujte každý den jahody. Jahody jsou také zdrojem železa, které se doporučuje při chudokrevnosti. Železo se lépe vstřebává, pokud je dodáváno do těla společně s vitaminem C. Žádný strach – jahody obsahují i vitamin C. Toto sladké ovoce je doporučované i při nemocech ledvin, srdce, cév a jater. Je skvělé jako prevence proti hemoroidům. Jahody působí jako silný antioxidant, odstraňují z těla škodlivé látky a působí tak protirakovinně. Až z 90% jsou jahody tvořeny vodou. Tím pádem jsou skvělou volbou pro ty, kteří drží dietu nebo si hlídají váhu. Mangan v jahodách je důležitý pro správnou krvetvorbu a pro pevnosti kostí a zubů. Také vyživuje mozek a nervový systém. Konzumace jahod povzbuzuje činnost štítné žlázy. Třísloviny v jahodách působí protizánětlivě a protibakteriálně. Ve střevech na sebe třísloviny dokážou nabalit těžké kovy a pomoci tak při zažívání. V jahodách je také kyselina listová, která je doporučovaná zejména těhotným ženám.