Jahody
Jahody jsou velice oblíbeným druhem ovoce a chutnají všem nezávisle na věku. Nejsou však jen chutné, ale také velmi zdravé. Obsahují totiž vysoké množství vitaminů a minerálů a působí jako silný antioxidant. Pomáhají z našeho těla odstraňovat nebezpečné toxiny, uzdravit ho a omladit.
Jahody mají protizánětlivé a protirakovinné účinky, dokážou ochránit srdce a cévy. Tyto účinky mají za následek fenoly obsažené v jahodách. V jahodách je vysoké množství vitaminu C, který zvyšuje imunitu celého těla. Dále jahody obsahují vitamin K, vitamin E, provitamin A, vitamin B5 a B6, mangan, kyselinu listovou, draslík, hořčík, měď a vlákninu. Jelikož toto ovoce neobsahuje příliš mnoho cukrů, je vhodné i při redukční dietě. Jahodám by se měli vyhýbat pouze ti, kteří trpí alergií na jahody. Tato alergie se projevuje nepříjemnou vyrážkou, nevolností nebo dokonce astmatickým záchvatem. Pokud trpíte střevními záněty, raději se jahodám také vyhněte – zrníčka mohou střevo podráždit. A lidé, kteří mají nemocné ledviny nebo žlučník by kvůli obsahu kyseliny šťavelové měli jahody taktéž vynechat. Všichni ostatní si ale mohou jahody dopřávat tak často, jak chtějí. Antibakteriálně působí třísloviny obsažené v jahodách. Vychutnejte si je i v době, kdy máte pocit, že na vás něco leze. Mohou vám pomoci zvýšit obranyschopnost vašeho organismu.
Zajímavé je, že jahody obsahují až 90% vody. Nejlepší je vychutnat si jahody čerstvě natrhané. Pokud máte vlastní zahrádky s jahodovým záhonkem, máte vyhráno. Výborné jsou i planě rostoucí lesní jahody, které jsou ještě sladší a u dětí více oblíbené. Během jahodové sezóny určitě vyzkoušejte jahodové koktejly, jahodové knedlíky, domácí jahodovou zmrzlinu nebo ovocný pohár.
Jahodník je rozšířen zejména v severním pásmu – v Evropě, Asii a Americe. Vyskytují se planě rostoucí, ale také šlechtěné odrůdy, kterých je velké množství a neustále se zvyšuje. V současné době existuje až 3000 odrůd jahodníku.