Ovocné knedlíky trochu jinak a zdravěji
Tradiční ovocné knedlíky patří k nejoblíbenějším pokrmům dětí i dospělých. Díky složení těsta si je však musí odepřít nejen lidé alergičtí na lepek, ale také ti, kteří právě zahájili redukční dietu. Neumíte si svůj jídelníček bez ovocných knedlíků s meruňkami nebo šťavnatými jahodami vůbec představit? Zkuste si je místo z pšeničné mouky připravit třeba z tofu nebo jáhel.
Pšeničnou mouku vyměňte za celozrnnou
Zdravý životní styl znamená především upravený jídelníček, ve kterém vydatná tradiční česká jídla najdete jen zřídka. Kynutým ovocným knedlíkům hustě posypaným cukrem a politým rozpuštěným máslem se ale odolává opravdu těžko. Proto jsme pro vás našli několik „zdravějších” variant ovocných knedlíků, na kterých si jistě pochutnáte.
Pokud si netroufáte na složitější recepty na ovocné knedlíky z jáhel, zkuste trochu ozvláštnit tradiční recept na kynuté knedlíky. Klasickou pšeničnou mouku můžete vyměnit za celozrnnou, která obsahuje více potravní vlákniny, některých vitamínů, stopových prvků a minerálů. Těsto na knedlíky vyrobené z celozrnné mouky bývá tmavší než to, na jaké jste zvyklí. Chutná ale stejně dobře.
Jáhlové ovocné knedlíky
Ovocné knedlíky z jáhel jsou alternativou pro pacienty s bezlepkovou dietou. Pšeničnou mouku v nich nahrazují vařené jáhly, brambory a kukuřičná mouka. Jáhly mají navíc vysoký obsah vitamínu B a minerálů včetně železa, proto se často doporučují lidem trpícím chudokrevnosti. Příprava ovocných knedlíků z jáhel není úplně snadná. Jáhly se totiž musí několikrát spařit vařící vodou a pak uvařit doměkka.
Jáhlové těsto můžete použít na obalení meruněk nebo třeba švestek. Také se z něho dají vytvořit malé kuličky, které se pak na talíři přelijí ovocnou omáčkou vytvořenou například z lesního ovoce.
Místo tvarohu zkuste tofu!
Ovocné knedlíky z tvarohového těsta si mohou jednou za čas dovolit i ti, kteří se sladkému raději vyhýbají. Chcete, aby byly ovocné knedlíky ještě zdravější? Pšeničnou mouku můžete opět nahradit celozrnnou, místo cukru na posypání použít třeba med a tvaroh zaměnit za sýr tofu.
Tofu pochází z Asie, u nás ho koupíte ve specializovaných obchodech se zdravou výživou nebo větších supermarketech. Díky vysokému obsahu bílkovin je oblíbený především u vegetariánů, ale nepohrdnou jím ani zarytí „masožravci”. Pro těsto na knedlíky je ideální – stačí ho rozmačkat vidličkou a přimíchat k němu trochu soli a špaldovou krupici. Těsto z tofu se hodí zejména na švestkové knedlíky nebo knedlíky z jablek.
Čím vším můžete ovocné knedlíky dochutit? Přečtěte si recepty na sladká jídla na stránkách knedlik.cz.