Recepty z dýně

Kandovaná dýně

Ingredience:

1 kg dýně nakrájené na kostičky

500 g cukru krystal

Šťávy ze 3 citrónů

3 lžíce šťávy z pomeranče

Postup:

Kostičky dýně zalijeme citrónovou šťávu a necháme máčet přes noc. Druhý den vodu slijeme a přisypeme cukr, pomerančovou šťávu a promícháme. Necháme stát do večera. Pak všechno zahříváme až do bodu varu. Za mírného varu necháme dýni zesklovatět, ale hlídáme, aby se dýně nepřevařila. Následně vše přes síto slijeme, přendáme na plech s pečícím papírem a usušíme v horkovzdušné troubě na 50 stupňů. Po vychladnutí kostičky posypeme cukrem krystal tak, aby byla každá kostička zvlášť pečlivě obalená.

Dýňové rizoto

Ingredience:

500 g žluté dýně

80 g másla

1 cibule

0,3 l mléka

300 g rýže

0,6 l masového nebo zeleninového vývaru

špetka muškátového oříšku

pepř

sůl

špetka cukru

80 g čerstvě nastrouhaného parmazánu

Postup:

Dýni oloupeme a pokrájíme na malé kousky. V polovině másla osmahneme cibulku a přidáme dýni. Pomalu vaříme a přidáváme horké mléko. Dýni rozmačkáme tak, aby vznikla kaše. Přidáme rýži a zalijeme částí horkého vývaru. Osolíme, přidáme muškátový oříšek a cukr. Za stálého míchání zaléváme po troškách vývarem, až je rýže uvařená. Odstavíme, přidáme zbytek másla, polovinu parmazánu a pepř. Dobře promícháme. Na talíři posypeme zbytkem parmazánu.

Gratinovaná dýně

Ingredience:

0,5 kg dýně hokkaido

50 g másla

150 g strouhaného ementálu

1-2 oloupané stroužky česneku

2½ dl zeleninového vývaru

sůl

pepř

máslo na vymazání formy

Postup:

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Dýni oloupeme, odstraníme z ní semena a nakrájíme ji na kostičky zhruba centimetr velké. Na pánvi rozehřejeme máslo a pár minut na něm dýni restujeme. Přidáme prolisované stroužky česneku, osolíme a opepříme. Poté vymažeme pekáč máslem a dáme do něj vrstvu orestované dýně. Posypeme sýrem, navršíme opět vrstvu dýně, dáme opět a tak pokračujeme dál, dokud nám ještě zbývá dýně. Vrchní vrstvu vždy musí tvořit sýr. Zalijeme vývarem a pečeme ve vyhřáté troubě půl hodiny, dokud není dýně měkká a na povrchu se neudělá zlatá kůrka. Můžeme podávat samotné nebo s pečivem.