Zdravé švestky
Nemáte rádi konec léta a podzim si nikdy příliš neužijete? Zkuste si toto období zpříjemnit švestkami, které dozrávají právě v těchto dnech! Jsou velmi chutné a navíc nám mohou pomoci od mnoha neduhů. Můžete je jíst syrové nebo z nich třeba upéct chutný koláč. Švestky skýtají různá využití a je jen na vás, čemu dáte přednost.
Švestka je plodem stromu slivoň švestka. Plody tohoto stromu dorůstají do oválného tvaru a mají modrou až fialovou barvu. Dužina mívá většinou barvu žlutou a její chuť je příjemně nasládlá, někdy nakyslá. Zde záleží na odrůdě a také na stupni zralosti. Ve střední Evropě se švestky pěstují už několik staletí a jsou zde velmi oblíbené. U nás v České republice se tento strom vyskytuje hojně, má dlouhou tradici. Švestka není nijak náročná na pěstování, daří se jí v mírném podnebí a také se snadno množí. V době, kdy švestky dozrávají, naše tělo potřebuje nabít tělo vitaminy, minerály a nezbytnými antioxidanty. To vše vám švestky dodají. A pokud si budete chtít užívat chuti švestek i během zimy, můžete si z nich vyrobit kompot, džem či marmeládu.
Švestky obsahují:
- Vitamin A
– Zdravá kůže, oči, nehty
- Vitamin E
– Správná látková výměna, tvorba krve, prevence chorob srdce, dobrá paměť, zdravá pleť, krásné vlasy a nehty, duševní výkonnost
- Vitamin C
– Podpora imunity, ochrana před nemocemi z nachlazení
- Vápník
– Zdravé kosti, klouby, zuby, správné a rychlé hojení ran, zklidnění nervů
- Hořčík
– Svaly, mozek
- Zinek
– Krásná pleť a nehty
- Fosfor
– Látková výměna, kosti, zuby
- Draslík
– Regulace krevního tlaku, silné srdce, svaly, odvodnění
- Železo
– Prevence anémie, správná funkce imunitního systému
- Bór
– Prevence osteoporózy
Ve švestkách dále najdeme vysoké množství vody (až 80%), cukrů (glukóza, sacharóza) a vlákniny. Zmíněná vláknina pomáhá proti zácpě. Švestky mají silný projímavý účinek, který může pomoci i lidem, kteří trpí na tzv. chronickou zácpu. Pokud nevíte, co si se zácpou počít a nic vám proti ní nezabírá, sáhněte po švestkách. Švestky obsahují vysoké množství antioxidantů, které pomáhají tělu bojovat proti škodlivým látkám. Červenomodré barvivo antokyan dodává švestkám jejich typickou barvu. Navíc však toto barvivo pomáhá tělo chránit před rakovinou a nemocemi srdce. Kvercetin zase pomáhá předcházet rakovině prsu a také zabraňuje usazování špatného cholesterolu.
Švestky a naše zdraví:
- Pomáhají proti zácpě
- Snižují cholesterol
- Snižují krevní tlak
- Bojují proti rakovině a srdečním chorobám
- Ovlivňují pozitivně látkovou výměnu
- Působí blahodárně na nervy
- Zlepšují paměť