Zdravý život se salátem

Hlávkový salát je důležitou součástí jídelníčku zejména v jarních a letních měsících. Salát nás dokáže zasytit, osvěžit a ještě nám dodá spoustu vitaminů a minerálních látek. Vychutnat si ho můžete na mnoho způsobů nebo ho jíst jako přílohu k různým jídlům z masa.

Hlávkový salát má v sobě vitaminy B1, B2, B6, C, E, karoten, dále kyselinu listovou, niacin, kyselinu pantotenovou a biotin. Z minerálů je to hlavě vápník a železo. Za zmínku stojí i další minerální látky, jako je fosfor, chrom, mangan, sodík, zinek, hořčík, draslík, nikl a selen. Existuje několik typů salátů: hlávkový, ledový a římský. Hlávkový salát má jemné sytě zelené listy, jeho chuť je mírně nahořklá, ale ne tolik jako u salátu římského. Ledový salát je výrazně křehčí, má silné listy plné šťávy a chutná lehce sladce. Římský salát má tužší listy, má nahořklou, jakoby mandlovou chuť. Všechny tyto druhy salátu chutnají výborně s jakoukoliv jinou zeleninou, a to zejména s rajčaty, paprikou, okurkou a mrkví.

Zajímavé recepty

Hlávkový salát na řecký způsob

Natrhejte do mísy jednu hlávku hlávkového salátu. Přidejte pár kuliček černých oliv, na kostičky nakrájený balkánský sýr a na kostičky nakrájených 5 rajčat. Přidat můžete i okurku, ale není nutná. Dochuťte směsí olivového oleje, citrónové šťávy, soli, pepře a zelených bylinek.

Hlávkový salát s koprem

Do velké mísy natrháme na kousky dva hlávkové saláty a na kostičky nakrájené 2 salátové okurky. Vedle v jiné misce smícháme 100 ml zakysané smetany, trochu olivového oleje, sůl, lžíci octa a sekaný kopr podle chuti. Vzniklým dresingem salát přelijeme těsně před podáváním. K salátu výborně chutná opečené bagetka.

Hlávkový salát po francouzsku

Nejprve si připravíme dresing. V misce promícháme sůl, pepř, lžičku hořčice, lžíci jablečného octa a dvě lžíce olivového oleje. Můžete přidat i petrželku nebo pažitku. Do dresingu dáme pár kyselých okurek nakrájených na kostičky, nastrouhaný kousek sýru a trochu nízkotučného jogurtu. Jako poslední si připravte hlávkový salát do mísy, který před podáváním polijete vzniklým dresingem.