K čemu jsou dobrá rajčata?
Rajčata je velice oblíbenou zeleninou. Patří do stejné čeledi (lilkovité) jako lilek, paprika a brambory. Mají mnoho léčivých účinků, které pomáhají chránit naše tělo.
Rajčata byla objevena španělskými dobyvateli v Mexiku na konci 15. století. Jejich původ je znám v jižní Americe, kde existovalo asi devět divokých odrůd. V Mexiku začali rajčata posléze kultivovat. Později se stali rajčata hlavní zemědělskou plodnou spolu s kukuřicí, paprikami a fazolemi. V dnešní době existuje po celém světě více než 200 odrůd rajčat různých barev, tvarů i chutí.
Rajčata působí skvěle na pročištění organismu a regeneraci buněk. Obsahují spoustu vlákniny, která upravuje zažívání a působí proti zácpě. Zrníčka podporují vylučování škodlivých látek z těla a také pomáhají snižovat cholesterol v krvi. Rajčata mohou pomoci i při revmatismu, močových a žlučových kamenech. Rajčata obsahují silné antioxidanty, které pomáhají bojovat s volnými radikály a tím chrání i před některými druhy rakoviny. Lykopen obsažený v rajčatech dokáže údajně pomoci od rakoviny plic, prsu, dělohy, prostaty a střev.
V rajčatech najdeme spoustu vitaminu A, vitaminu C, B1, B2, B3, B5, B6, vitaminu E a vitaminu K. Ze stopových prvků to jsou chróm, hořčík, draslík, fosfor, mangan, měď a železo.
Rajče je skvělé syrové i vařené jako součást různých omáček. Díky obsahu kyselin však může u citlivých lidí dráždit jejich žaludek a střeva a tak je doporučováno jíst rajčata raději povařená. Čerstvé rajče obsahuje až 94% vody. Jeho výživová hodnota je 21 kcal/100 g.
Čerstvá a kvalitní rajčata vám dováží společnost Šandera, s. r. o. – dovozce čerstvého ovoce a zeleniny.