Meloun – zajímavé recepty
Meloun se šunkou
Suroviny:
1 cukrový meloun
15 plátků parmské šunky
Postup:
Meloun podélně přepůlíme a vydlabeme semínka. Nakrájíme ho na čtvrtky, opatrně odkrojíme slupku a každou čtvrtinu nakrájíme na 4 klínky. Každý klínek obalíme plátkem šunky a položíme na servírovací talíř. Ihned podáváme.
Melounové gazpacho
Suroviny:
350 g vodního melounu
3 rajčata
½ malé dýně
½ salátové okurky
½ stroužku česneku
50 ml olivového oleje
1 lžíce hořčice
2 lžičky červeného vinného octa
Cukr
Sůl
Bazalka
Postup:
Na pánvi na olivovém oleji orestujeme česnek, bazalku a pokrájená rajčata. Dáme do hrnce, kam jsme si už připravili na kousky nakrájenou dýni a salátovou okurku. Pak přidáme ocet, hořčici, trochu oleje a meloun bez pecek. Všechno promícháme a necháme 10 minut odpočinout. Nakonec všechno rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme solí a cukrem podle chuti.
Salát z melounů a liči
Ingredience:
1 cukrový meloun
800 g vodního melounu
300 g liči
100 g zakysané smetany
150 g jogurtu
½ sáčku vanilkového cukru
40 g nahrubo nasekaných mandlí
5 g čerstvého zázvoru
Nastrouhaná citrónová kůra
3 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce cukru
1 lžíce pomerančového likéru
Postup:
Liči oloupeme, zbavíme pecky a necháme okapat. Cukrový meloun rozpůlíme, odstraníme z něj pecky a vykrajujeme malé kuličky. To samé provedeme i u vodního melounu. Liči a melounové kuličky vložíme do mísy. Zázvor oloupeme a nakrájíme na hodně malé kostičky. Smícháme ho s citrónovou kůrou, šťávou, lžící cukru a pomerančovým likérem. Touto směsí pak pokapeme melouny a liči v míse a necháme marinovat. Smetanu smícháme s jogurtem a ochutíme lžičkou cukru a vanilkovým cukrem. Mandle opražíme na pánvi. Ovocný salát naporcujeme do misek, pokapeme marinádou a posypeme praženými mandlemi.
Ovocný salát
Ingredience:
Vodní meloun
Cukrový meloun
Jahody
Broskve
Banány
Hroznové víno
Kiwi
Postup:
Dužinu obou melounů a ovoce nakrájíme na malé kostičky. Nasypeme do misky, zamícháme a před podáváním dáme vychladit do lednice.