Meloun – zajímavé recepty

Meloun se šunkou

Suroviny:

1 cukrový meloun

15 plátků parmské šunky

Postup:

Meloun podélně přepůlíme a vydlabeme semínka. Nakrájíme ho na čtvrtky, opatrně odkrojíme slupku a každou čtvrtinu nakrájíme na 4 klínky. Každý klínek obalíme plátkem šunky a položíme na servírovací talíř. Ihned podáváme.

Melounové gazpacho

Suroviny:

350 g vodního melounu

3 rajčata

½ malé dýně

½ salátové okurky

½ stroužku česneku

50 ml olivového oleje

1 lžíce hořčice

2 lžičky červeného vinného octa

Cukr

Sůl

Bazalka

Postup:

Na pánvi na olivovém oleji orestujeme česnek, bazalku a pokrájená rajčata. Dáme do hrnce, kam jsme si už připravili na kousky nakrájenou dýni a salátovou okurku. Pak přidáme ocet, hořčici, trochu oleje a meloun bez pecek. Všechno promícháme a necháme 10 minut odpočinout. Nakonec všechno rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme solí a cukrem podle chuti.

Salát z melounů a liči

Ingredience:

1 cukrový meloun

800 g vodního melounu

300 g liči

100 g zakysané smetany

150 g jogurtu

½ sáčku vanilkového cukru

40 g nahrubo nasekaných mandlí

5 g čerstvého zázvoru

Nastrouhaná citrónová kůra

3 lžíce citrónové šťávy

2 lžíce cukru

1 lžíce pomerančového likéru

Postup:

Liči oloupeme, zbavíme pecky a necháme okapat. Cukrový meloun rozpůlíme, odstraníme z něj pecky a vykrajujeme malé kuličky. To samé provedeme i u vodního melounu. Liči a melounové kuličky vložíme do mísy. Zázvor oloupeme a nakrájíme na hodně malé kostičky. Smícháme ho s citrónovou kůrou, šťávou, lžící cukru a pomerančovým likérem. Touto směsí pak pokapeme melouny a liči v míse a necháme marinovat. Smetanu smícháme s jogurtem a ochutíme lžičkou cukru a vanilkovým cukrem. Mandle opražíme na pánvi. Ovocný salát naporcujeme do misek, pokapeme marinádou a posypeme praženými mandlemi.

Ovocný salát

Ingredience:

Vodní meloun

Cukrový meloun

Jahody

Broskve

Banány

Hroznové víno

Kiwi

Postup:

Dužinu obou melounů a ovoce nakrájíme na malé kostičky. Nasypeme do misky, zamícháme a před podáváním dáme vychladit do lednice.