Kaki a fíky
Kaki
Kaki gurma nebo churma jsou krásně oranžové koule. Připomínají pěkně vybarvená rajčata. Je to ovoce pro trpělivé lidi. Když si kaki koupíte a pěkně začerstva sníte, neznamená to, že si na něm pochutnáte. Kaki se musí nechat pěkně uzrát, tedy jíst ho, až když je pěkně měkké. Chce to vystihnout tu správnou dobu, abyste je nenechali zkazit, a přitom aby bylo dost zralé. Jinak se budete tvářit podobně, jako když si dáte trnky.
Kaki roste na stromě, který se jmenuje tomel jaopnský – odborně Diospyros kaki. Diospyros znamená Diův oheň. Rudé plameny přisuzované šéfovi řeckých bohů byly asi stejně nepřehlédnutelné jako kaki, proto ten oheň v odborném názvu. Kaki umí čistit všechny lidské trubky – má pektiny a ty napomáhají vyprazdňování a taky zadržují cholesterol. Sliz v kaki obsažený zase dokáže hojit střevní sliznici. Zkrátka a dobře – když sníte kaki, lépe se vám bude dařit při činnosti, které děti říkají podobně. Ovšem ne, že by kaki jenom projímalo – ono umí i něco jiného – díky obsahu taninů zabírá při opačných problémech než je zácpa. Taky už víte, že červené plody obvykle obsahují další cenné látky. Jako jsou třeba karotenoidy. V kaki převládá lykopen. Ten významně chrání prostatu a taky dělá dobře očím. No a kudy do kaki? Když jste si jisti, že je tento plod skutečně zralý, tedy když je měkký, odstraňte stopku, pak kaki rozkrojte napůl a lžící vydlabejte vnitřek.
Fíky
Bez sušených fíků si mnozí z nás nedokáží představit Mikuláše a Vánoce. Čerstvé fíky ale mají také něco do sebe. Obyvatelé teplých krajin si jednoduše namažou čerstvý fík na chleba a mají hotovou snídani.
Fíky jsou skvělá věc pro hypoglykemiky, kteří jsou často unavení a bez nálady. Fík náladu brzy zlepší. Na to, jak je sladký, není příliš nebezpečný pro štíhlou linii. Obsahuje totiž také spoustu vlákniny. To by měli vědět ti, kteří mají potíže s vyprazdňováním. Místo nechutných a škodlivých projímadel si mohou dát lahodné fíky. Fíky jsou zásadité. V kyselém prostředí se dobře daří všelijakým potvůrkám, které v těle působí nemoci. Kdo je kyselejší než jiný? Kdo jí hodně masa, uzenin, bílého pečiva, sladkostí, a taky ten, kdo se hodně rozčiluje a stresuje. Fíky dokonce sníží hladinu cholesterolu, což může masožroutům zachránit i život. Ve fících najdete i vápník, hořčík a fosfor.
Dát dětem do školy pár fíků není špatné – fíky jsou příjemná sladkost, zasytí, doplní minerály, povzbudí mozek, vyživí nervy, podpoří schopnost soustředění. Fíky jsou prostě jako dělané pro školení svačinky. Stačí pár plodů a nedochází k hypoglykémii, tedy k poklesu hladinu cukru v krvi. Dávejte si ale pozor při jejich nákupu – kupujme je jen u důvěryhodných prodejců, aby fíky nebyly nakažené plísní. Kvalitní sušené fíky jsou ploché a na stisk měkké a povrch tenké slupky je pokryt vrstvou zkrystalizovaného cukru, což je někdy zaměňováno za plíseň.
Čerpáno z knihy Všechno je dobré, Hanka Synková