Kde hledat vitamin C? V paprice!

Ve které potravině najdete nejvyšší množství vitaminu C, který pomáhá posilovat obranyschopnost organismu a bojuje proti nachlazení? Odpověď je: v paprice. Tato zelenina je velmi ceněná nejen pro obsah vitaminu C, ale také pro další látky, které z ní dělají multifunkční potravinu.

VITAMIN C

Vitamin C v paprice posiluje imunitu těla a pomáhá nám lépe v podzimních a zimních měsících odolávat nachlazení a chřipce. Pokud se vám přesto podaří onemocnět, vitaminem C se z nemoci dostanete dříve a snáze než bez tohoto pomocníka. Vitamin C navíc působí proti únavě. Jestliže býváte často unavení, zesláblí či dokonce absolutně vyčerpaní, sáhněte po paprice, která je vitaminem C doslova nabitá. Tento vitamin podporuje tvorbu dopaminu, který má co do činění s bdělostí a energií.

Vitamin C pomáhá i proti klasické rýmě. Důležité však je vitamin C konzumovat pravidelně ve vyšších dávkách. Vitamin C vám pomůže také v případě chudokrevnosti. Pokud berete v tabletkách železo, zvýšíte jeho vstřebatelnost současným podáváním vitaminu C, ten totiž zvyšuje vstřebávání železa do krve. Vitamin C je vám však k ničemu, pokud kouříte. Tabák totiž velmi rychle ničí zásoby vitaminu C v těle a škodí buňkám v těle, čímž vznikají volné radikály a šíří se do těla.

ZÁZRAČNÁ PAPRIKA

Už obsah vitaminu C dělá z papriky potravinu, kterou byste do svého jídelníčku rozhodně měli zařadit. V paprice však najdeme také vitamin A, E, B1 a B2. Z minerálních látek je to hořčík, jód, zinek, železo, vápník a draslík. Papriky pomáhají zlepšit kvalitu kůže, zraku a také podporují činnost střev.

Papriky si prošli mnoha kultivacemi a tak v současné době můžeme narazit na papriku žlutou, bílou, oranžovou, červenou, zelenou i fialovou. Různé odrůdy se kromě své barvy liší i chutí a velikostí. Papriky jsou výborné syrové jako součást salátů, ale zkusit můžete i plněné papriky nebo různé masové či zeleninové směsi s přídavkem papriky.

Červená paprika obsahuje navíc lykopen, který působí preventivně proti vzniku rakoviny. Jedná se o červené barvivo, které najdeme i v rajčatech. Lykopen nejlépe naše tělo vstřebá, pokud papriku povaříme a přidáme trochu tuku (stačí lžička oleje).