Pokrmy z rajčat

Pečená rajčata

Ingredience:

6 masitých zralých rajčat

3 lžíce olivového oleje + trochu na zakapání

1 lžíce octu balsamico

2 stroužky česneku nakrájené na jemné plátky

2 lžíce přírodního cukru

malou hrst čerstvých lístků bazalky, jemně nakrájených

sůl a pepř na dochucení

Postup:

Troubu si předehřejeme na 160 stupňů. Na plotýnce zahřejeme grilovací pánev. Omytá a osušená rajčata překrojíme napůl a řezné plochy potřeme olejem. Touto stranou dolů položíme rajčata na horkou pánev a necháme asi minutu opražit. Poté stáhneme z ohně. Rajčata přesuneme do mělké zapékací misky a to řeznou plochou nahoru. Povrch potřeme octem, olejem, česnekem a přírodním cukrem. Osolíme a opepříme. Rajčata pečeme asi hodinu. Nakonec nechte rajčata trochu zchladnout a pokapejte je olejem, octem a posypte lístky bazalky.

Letní sendvič

Ingredience:

1 masité rajče nakrájené na plátky

4 krajíce sendvičového chleba

1 lžíce olivového oleje

1 stroužek česneku – prolisovaný

60 g rukoly

60 g mozzarelly na tenké plátky

70 g mortadely, na plátky

sůl

pepř

Postup:

Dva plátky sendvičového chleba potřeme olejem, česnekem, pokryjeme rukolou, rajčaty a oběma sýry. Osolíme a opepříme. Následně přiklopíme a můžeme podávat.

Rajčatová dobrota

Ingredience:

35 g sušených nakládaných rajčat

5 g lístků

170 g ricotty

1 vrchovatá lžíce piniových semínek

10 g strouhaného parmazánu

6 krajíčků veky opečených a z jedné strany potřených česnekem

40 ml extra panenského olivového oleje

sůl a pepř

Postup:

Většinu oregana nasekáme najemno. Smícháme s rajčaty, ricottou, semínky a parmazánem. Osolíme a opepříme. Veku pokapeme polovinou olivového oleje a pokryjeme ricottovou směsí. Zakápneme zbylým olejem a posypeme zbývajícím oreganem.

Rajčatový koláč

Ingredience:

1–2 pláty listového těsta

máslo na vymazání formy

3 vejce

125 ml smetany ke šlehání

mořská sůl

čerstvě mletý pepř

2 lžíce strouhaného parmazánu

4 červená rajčata, pokrájená na silné plátky

2 lžíce tymiánových snítek

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Zapékací formu (velikost 11×34 cm) vymažeme máslem. Listové těsto položíme na dno a vytáhneme přes okraje. Přikryjeme papírem na pečení a nasypeme na něj suché fazole. Těsto pečeme 10 minut. Vytáhneme z trouby, odstraníme fazole i papír. Rozšleháme vejce se smetanou, parmazánem, utřeným tymiánem a osolíme a opepříme. Vše vlijeme na předpečené těsto a poklademe plátky rajčat. Pečeme 20 – 25 minut, dokud náplň neztuhne a těsto nezezlátne.