Pokrmy z rajčat
Pečená rajčata
Ingredience:
6 masitých zralých rajčat
3 lžíce olivového oleje + trochu na zakapání
1 lžíce octu balsamico
2 stroužky česneku nakrájené na jemné plátky
2 lžíce přírodního cukru
malou hrst čerstvých lístků bazalky, jemně nakrájených
sůl a pepř na dochucení
Postup:
Troubu si předehřejeme na 160 stupňů. Na plotýnce zahřejeme grilovací pánev. Omytá a osušená rajčata překrojíme napůl a řezné plochy potřeme olejem. Touto stranou dolů položíme rajčata na horkou pánev a necháme asi minutu opražit. Poté stáhneme z ohně. Rajčata přesuneme do mělké zapékací misky a to řeznou plochou nahoru. Povrch potřeme octem, olejem, česnekem a přírodním cukrem. Osolíme a opepříme. Rajčata pečeme asi hodinu. Nakonec nechte rajčata trochu zchladnout a pokapejte je olejem, octem a posypte lístky bazalky.
Letní sendvič
Ingredience:
1 masité rajče nakrájené na plátky
4 krajíce sendvičového chleba
1 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku – prolisovaný
60 g rukoly
60 g mozzarelly na tenké plátky
70 g mortadely, na plátky
sůl
pepř
Postup:
Dva plátky sendvičového chleba potřeme olejem, česnekem, pokryjeme rukolou, rajčaty a oběma sýry. Osolíme a opepříme. Následně přiklopíme a můžeme podávat.
Rajčatová dobrota
Ingredience:
35 g sušených nakládaných rajčat
5 g lístků
170 g ricotty
1 vrchovatá lžíce piniových semínek
10 g strouhaného parmazánu
6 krajíčků veky opečených a z jedné strany potřených česnekem
40 ml extra panenského olivového oleje
sůl a pepř
Postup:
Většinu oregana nasekáme najemno. Smícháme s rajčaty, ricottou, semínky a parmazánem. Osolíme a opepříme. Veku pokapeme polovinou olivového oleje a pokryjeme ricottovou směsí. Zakápneme zbylým olejem a posypeme zbývajícím oreganem.
Rajčatový koláč
Ingredience:
1–2 pláty listového těsta
máslo na vymazání formy
3 vejce
125 ml smetany ke šlehání
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
2 lžíce strouhaného parmazánu
4 červená rajčata, pokrájená na silné plátky
2 lžíce tymiánových snítek
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Zapékací formu (velikost 11×34 cm) vymažeme máslem. Listové těsto položíme na dno a vytáhneme přes okraje. Přikryjeme papírem na pečení a nasypeme na něj suché fazole. Těsto pečeme 10 minut. Vytáhneme z trouby, odstraníme fazole i papír. Rozšleháme vejce se smetanou, parmazánem, utřeným tymiánem a osolíme a opepříme. Vše vlijeme na předpečené těsto a poklademe plátky rajčat. Pečeme 20 – 25 minut, dokud náplň neztuhne a těsto nezezlátne.