Recepty z brambor

Řecký bramborový salát

Suroviny:

6 velkých brambor

6 vajec uvařených natvrdo

1 sáček zelených oliv bez pecky

1 červená paprika

1 žlutá paprika

Olivový olej

Vinný ocet

Sůl

Cukr dle potřeby

Postup:

Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme. Necháme je vychladnout a mezitím si nakrájíme na malé kousky obě papriky. K paprikám přidáme olivy. Připravíme si zálivku z oleje, octa, soli a cukru. K paprikám přidáme vychladlé brambory, přelijeme dresingem a dáme vychladit do lednice.

Brambory se smetanou

Suroviny:

1 kg brambor

2 střední červené cibule

1 smetana ke šlehání

150 g strouhaného eidamu

Sůl

Pepř

Muškátový oříšek

Postup:

Brambory nejprve oloupeme, nakrájíme na plátky. Cibule také oloupeme a nakrájíme na kolečka. Máslem si vymažeme zapékací misku a postupně do ní vkládáme na střídačku brambory s cibulí. Pak osolíme, opepříme. Smetanu smícháme se solí, pepřem, muškátovým oříškem a sýrem. Směsí brambory zalijeme a povrch ještě posypeme zbylým sýrem a poklademe kousíčky másla. Brambory vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut na 180 stupňů. Hodí se jako příloha k masu.

Bramborový tatarák

Suroviny:

5 brambor

1 cibule

2 lžíce sojové omáčky

2 stroužky česneku

Plnotučná hořčice

Kečup

Worchester

Sůl

Pepř

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce. Po zchladnutí oloupeme a najemno nastrouháme. Cibulku nakrájíme velmi najemno a přidáme k bramborám. Směs dochutíme sojovkou, hořčicí, kečupem, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a worchesterovou omáčkou. Směs chutná výborně na topinkách jako klasický tatarák.