RECEPTY Z HRUŠEK
HRUŠKY V ČOKOLÁDOVÉM KRÉMU
Ingredience:
1 konzerva kompotovaných hrušek
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce pískového cukru
1 lžíce nesolených pistácií
Špetka skořice
1/4 l šlehačky
2 lžíce medu
1 balíček vanilkového cukru
200 g hořké čokolády
Postup:
Hrušky necháme okapat a 125 ml kompotové šťávy spolu se šťávou citrónovou, cukrem a skořicí svaříme. Vzniklou šťávou potřeme hrušky a necháme vychladnout. Smetanu, med a vanilkový cukr necháme přejít varem. Přidáme na malé kousky rozlámanou čokoládu a za stálého míchání metlou ji důkladně rozpustíme. Hrušky poté upravíme na talířky, polijeme horkým čokoládovým krémem a posypeme pistáciemi nasekanými na kousky.
FRANCOUZSKÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ
Ingredience:
2 hrušky
50 g másla
60 g krystalového cukru
120 g polohrubé mouky
špetka prášku do pečiva nebo jedlé sody
3 bílky
2 lžíce medu
1 zakysaná smetana nebo 2 hustší bílé jogurty
Postup:
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a dno potřeme medem. Očistíme hrušky, rozkrájíme je na dílky a polijeme je také medem. Máslo s cukrem utřeme do pěny. Mouku s práškem do pečiva nebo jedlou sodou vpracujeme a vytvoříme s máslem a cukrem drobenku. Do drobenky zamícháme sníh z bílků a těsto rozetřeme na hrušky. Pečeme na 175 stupňů Celsia cca 40 – 45 minut. Po upečení necháme asi 20 minut vychladnout a pak obrátíme vzhůru nohama na talíř.
HRUŠKY NA VÍNĚ
Ingredience:
5 hrušek
½ l červeného vína
12 polévkových lžic pískového cukru
5 hřebíčků
Lžička skořice
1 bobkový list
Postup:
Umyté a neloupané hrušky vložíme do pekáčku a zalijeme vínem. Každou hrušku posypeme cukrem, hřebíčkem, skořicí a doprostřed vložíme bobkový list. Dáme do trouby a nepřikryté zahřejeme na 180° a pečeme asi 30 minut. Vyjmeme hrušky a víno případně redukujeme. Každou hrušku na talíři polijeme vínem a podáváme vychladlé.
ABRUŽSKÁ HRUŠKA
Ingredience:
200 g sýra žervé
4 hrušky
1 vanilkový cukr
1 citron
50 g pistáciových oříšků
Postup:
Hrušku podélně rozřízneme a vykrojíme jádřinec. Poté zakapeme citronem. Vyšleháme sýr s vanilkovým cukrem a na talíři dáme do hrušek. Vše ozdobíme sekanými oříšky a podáváme s šumivým vínem a piškotem