RECEPTY Z HRUŠEK

HRUŠKY V ČOKOLÁDOVÉM KRÉMU

Ingredience:

1 konzerva kompotovaných hrušek

1 lžíce citrónové šťávy

1 lžíce pískového cukru

1 lžíce nesolených pistácií

Špetka skořice

1/4 l šlehačky

2 lžíce medu

1 balíček vanilkového cukru

200 g hořké čokolády

Postup:

Hrušky necháme okapat a 125 ml kompotové šťávy spolu se šťávou citrónovou, cukrem a skořicí svaříme. Vzniklou šťávou potřeme hrušky a necháme vychladnout. Smetanu, med a vanilkový cukr necháme přejít varem. Přidáme na malé kousky rozlámanou čokoládu a za stálého míchání metlou ji důkladně rozpustíme. Hrušky poté upravíme na talířky, polijeme horkým čokoládovým krémem a posypeme pistáciemi nasekanými na kousky.

FRANCOUZSKÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ

Ingredience:

2 hrušky

50 g másla

60 g krystalového cukru

120 g polohrubé mouky

špetka prášku do pečiva nebo jedlé sody

3 bílky

2 lžíce medu

1 zakysaná smetana nebo 2 hustší bílé jogurty

Postup:

Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a dno potřeme medem. Očistíme hrušky, rozkrájíme je na dílky a polijeme je také medem. Máslo s cukrem utřeme do pěny. Mouku s práškem do pečiva nebo jedlou sodou vpracujeme a vytvoříme s máslem a cukrem drobenku. Do drobenky zamícháme sníh z bílků a těsto rozetřeme na hrušky. Pečeme na 175 stupňů Celsia cca 40 – 45 minut. Po upečení necháme asi 20 minut vychladnout a pak obrátíme vzhůru nohama na talíř.

HRUŠKY NA VÍNĚ

Ingredience:

5 hrušek

½ l červeného vína

12 polévkových lžic pískového cukru

5 hřebíčků

Lžička skořice

1 bobkový list

Postup:

Umyté a neloupané hrušky vložíme do pekáčku a zalijeme vínem. Každou hrušku posypeme cukrem, hřebíčkem, skořicí a doprostřed vložíme bobkový list. Dáme do trouby a nepřikryté zahřejeme na 180° a pečeme asi 30 minut.  Vyjmeme hrušky a víno případně redukujeme. Každou hrušku na talíři polijeme vínem a podáváme vychladlé.

ABRUŽSKÁ HRUŠKA

Ingredience:

200 g sýra žervé

4 hrušky

1 vanilkový cukr

1 citron

50 g pistáciových oříšků

Postup:

Hrušku podélně rozřízneme a vykrojíme jádřinec. Poté zakapeme citronem. Vyšleháme sýr s vanilkovým cukrem a na talíři dáme do hrušek. Vše ozdobíme sekanými oříšky a podáváme s šumivým vínem a piškotem