Recepty z lesních plodů

Řezy z lesních plodů a mascarpone

Suroviny:

300 g lesního ovoce (jahody, maliny, ostružiny, borůvky)

100 g cukru krystal

3 vejce

60 g solamylu

30 g hrubé mouky

1/3 kypřícího prášku

2 lžíce oleje

250 g mascarone

2 lžíce cukru moučka

Postup:

Smícháme cukr se žloutky, přidáme olej, solamyl a střídavě přidáváme sníh z bílků a mouku s práškem do pečiva. Vzniklé těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 180 stupních asi 15 – 20 minut.

Mascarpone smícháme s cukrem a vzniklou směsí potřeme již vychladlý korpus. Do hrnce dáme lesní ovoce s cukrem a 5 minut povaříme. Směs rozmačkáme a ještě dalších 5 minut vaříme. Vychladlý ovocem poléváme řezy.

Tvarohový dort s jahodami

Suroviny:

200 ml mléka

500 g tvarohu

2 lžíce práškové želatiny

100 ml smetany ke šlehání

3 lžíce cukru moučka

1 vanilkový cukr

1 balení dětských piškotů

300 g čerstvých jahod

1 plechovka mandarinkového kompotu

Postup:

1)      Želatinu necháme nabobtnat ve vlažném mléce. Našleháme společně s tvarohem, smetanou ke šlehání a moučkovým i vanilkovým cukrem. Jahody očistíme a převážnou část nakrájíme na malé kousky. Zbytek jahod si ponecháme na ozdobení dortu. Šťávu z mandarinek slijeme a ponecháme na pozdější použití. Mandarinky nakrájíme na malé kousky. Tvarohovou hmotu rozdělíme na 2 půlky, do jedné vmícháme pokrájené jahody, do druhé pokrájené mandarinky.

2)      Dno dortové otevírací formy poklademe dětskými piškoty rovnou stranou dolů a přikryjeme jahodovou tvarohovou směsí. Povrch zarovnáme a opět poklademe piškoty, které pokapeme šťávou z mandarinek a přikryjeme mandarinkovou částí tvarohové hmoty. Povrch opět zarovnáme a dort dáme do lednice nejlépe přes noc ztuhnout a proležet, minimálně však na 2 hodiny. Po vyjmutí z lednice dort uvolníme z formy a dozdobíme kousky čerstvých jahod.

Borůvkové potěšení

Suroviny:

3 vejce

1 vanilkový cukr

80 g cukru krupice

80 g hladké mouky

20 g kakaa

300 ml mléka

60 g cukru krupice

1 vanilkový pudinkový prášek

100 ml vaječného likéru

120 g másla

150 g borůvek

Postup:

Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem do pěny. Z bílků a krupicového cukru připravíme tuhý sníh. Poté vše spojíme a nakonec ještě vmícháme mouku s kakaem. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 180 °C asi 12 minut. Po vychladnutí z piškotu opatrně odstraníme pečicí papír. Z mléka‚ cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém‚ který necháme chladnout při občasném promíchání. Pak do něj dohladka zašleháme likér a máslo nakrájené na kousky.

Vychladlý piškot potřeme polovinou krému, na něj rozprostřeme borůvky. Část si odložíme na ozdobu. Piškot stočíme do rolády a necháme v chladu ztuhnout. Pak potřeme povrch zbylým krémem a vidličkou nebo špejlí do něj uděláme ozdobné rýhy. Dozdobíme zbylými borůvkami.

Vanilková panna cotta s malinami

Suroviny:

500 ml smetany

1 vanilkový lusk

4 lžíce cukru krupice

1 vanilkový cukr

1 lžíce malinové šťávy

1 čokoláda na vaření

3 plátky želatiny

500 g malin

Postup:

Vanilkový lusk vydlabeme. Lusk, dřeň a cukr povaříme se smetanou asi 15 minut. Poté lusk vyjmeme. Do horké smetany přidáme želatinu a za stálého míchání ji rozpustíme. Připravíme čtyři formičky, vypláchneme studenou vodou a naplníme smetanou. Přikryté chladíme 4 hodiny.

Část malin odložíme stra­nou, z ostatních uděláme pyré. Smícháme ho s vanilkovým cukrem a ma­linovou šťávou a rozdělíme na 4 talíře. Misky s krémem postavíme na pár sekund do horké vody a vyklopíme na pyré. Ozdobíme malinami a čokoládou.