Recepty z lesních plodů
Řezy z lesních plodů a mascarpone
Suroviny:
300 g lesního ovoce (jahody, maliny, ostružiny, borůvky)
100 g cukru krystal
3 vejce
60 g solamylu
30 g hrubé mouky
1/3 kypřícího prášku
2 lžíce oleje
250 g mascarone
2 lžíce cukru moučka
Postup:
Smícháme cukr se žloutky, přidáme olej, solamyl a střídavě přidáváme sníh z bílků a mouku s práškem do pečiva. Vzniklé těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 180 stupních asi 15 – 20 minut.
Mascarpone smícháme s cukrem a vzniklou směsí potřeme již vychladlý korpus. Do hrnce dáme lesní ovoce s cukrem a 5 minut povaříme. Směs rozmačkáme a ještě dalších 5 minut vaříme. Vychladlý ovocem poléváme řezy.
Tvarohový dort s jahodami
Suroviny:
200 ml mléka
500 g tvarohu
2 lžíce práškové želatiny
100 ml smetany ke šlehání
3 lžíce cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 balení dětských piškotů
300 g čerstvých jahod
1 plechovka mandarinkového kompotu
Postup:
1) Želatinu necháme nabobtnat ve vlažném mléce. Našleháme společně s tvarohem, smetanou ke šlehání a moučkovým i vanilkovým cukrem. Jahody očistíme a převážnou část nakrájíme na malé kousky. Zbytek jahod si ponecháme na ozdobení dortu. Šťávu z mandarinek slijeme a ponecháme na pozdější použití. Mandarinky nakrájíme na malé kousky. Tvarohovou hmotu rozdělíme na 2 půlky, do jedné vmícháme pokrájené jahody, do druhé pokrájené mandarinky.
2) Dno dortové otevírací formy poklademe dětskými piškoty rovnou stranou dolů a přikryjeme jahodovou tvarohovou směsí. Povrch zarovnáme a opět poklademe piškoty, které pokapeme šťávou z mandarinek a přikryjeme mandarinkovou částí tvarohové hmoty. Povrch opět zarovnáme a dort dáme do lednice nejlépe přes noc ztuhnout a proležet, minimálně však na 2 hodiny. Po vyjmutí z lednice dort uvolníme z formy a dozdobíme kousky čerstvých jahod.
Borůvkové potěšení
Suroviny:
3 vejce
1 vanilkový cukr
80 g cukru krupice
80 g hladké mouky
20 g kakaa
300 ml mléka
60 g cukru krupice
1 vanilkový pudinkový prášek
100 ml vaječného likéru
120 g másla
150 g borůvek
Postup:
Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem do pěny. Z bílků a krupicového cukru připravíme tuhý sníh. Poté vše spojíme a nakonec ještě vmícháme mouku s kakaem. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 180 °C asi 12 minut. Po vychladnutí z piškotu opatrně odstraníme pečicí papír. Z mléka‚ cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém‚ který necháme chladnout při občasném promíchání. Pak do něj dohladka zašleháme likér a máslo nakrájené na kousky.
Vychladlý piškot potřeme polovinou krému, na něj rozprostřeme borůvky. Část si odložíme na ozdobu. Piškot stočíme do rolády a necháme v chladu ztuhnout. Pak potřeme povrch zbylým krémem a vidličkou nebo špejlí do něj uděláme ozdobné rýhy. Dozdobíme zbylými borůvkami.
Vanilková panna cotta s malinami
Suroviny:
500 ml smetany
1 vanilkový lusk
4 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžíce malinové šťávy
1 čokoláda na vaření
3 plátky želatiny
500 g malin
Postup:
Vanilkový lusk vydlabeme. Lusk, dřeň a cukr povaříme se smetanou asi 15 minut. Poté lusk vyjmeme. Do horké smetany přidáme želatinu a za stálého míchání ji rozpustíme. Připravíme čtyři formičky, vypláchneme studenou vodou a naplníme smetanou. Přikryté chladíme 4 hodiny.
Část malin odložíme stranou, z ostatních uděláme pyré. Smícháme ho s vanilkovým cukrem a malinovou šťávou a rozdělíme na 4 talíře. Misky s krémem postavíme na pár sekund do horké vody a vyklopíme na pyré. Ozdobíme malinami a čokoládou.