Řeřicha
Po dlouhé zimě je čas na odlehčený jídelníček, zvýšený energie a případně také pro shození nadbytečných kil, které jsme postupně během zimního období nabrali. Abyste se cítili lépe, měli byste zvýšit přísun vitaminů a minerálů. S tím vám může pomoci pravidelná konzumace řeřichy.
Řeřicha byla odpradávna používaná v léčitelství. Velmi si ji vážili už staří Římané a Egypťané. V antice se používala jako prostředek proti zánětům a nachlazení. Do Evropy se dostala v době vlády Karla Velikého. Řeřichu jedli i Vikingové, když byli dlouho na moři a potřebovali přísun vitaminu C. Z řeřichy se užívá celá nať, která je plná cenných látek. Pěstování řeřichy je velice jednoduché a zvládnete ho i vy doma.
Co řeřicha obsahuje?
- Vitamin A
- Vitamin C
- Vitamin E
- Vitamin B1
- Draslík
- Hořčík
- Vápník
- Železo
Vitamin C působí jako silný antioxidant, který zbavuje naše tělo škodlivin. Pokud budete mít dostatek vitaminu C, vyhnete se častým nachlazením a nepříjemné rýmě či kašli. Vitamin A má zase vliv na naši kůži, pleť a vlasy. Je důležitý zejména v období, kdy trávíme delší dobu na sluníčku. Vitamin E má zase vliv na plodnost u žen i mužů a také působí na potenci. Jelikož řeřicha obsahuje hořčičné silice, má charakteristicky štiplavou chuť, která připomáhá ředkvičky. Tyto silice pomáhají čistit krev a snižovat krevní tlak.
K čemu je řeřicha dobrá?
- Zvyšuje obranyschopnost organismu
- Čistí krev
- Působí protizánětlivě
- Snižuje krevní tlak
- Zbavuje tělo škodlivin
- Podporuje činnost trávicích šťáv
- Uzdravuje játra a žlučník
- Zvyšuje plodnost
- Zlepšuje potenci
Řeřicha je výborná jakou součást zeleninových salátů nebo jako ozdoba různých obložených mís. Často se konzumuje jen tak na chlebu s máslem a nebo se přidává do pomazánek. Řeřichu však můžete také vařit a dát ji třeba do polévky. Stačí v hrnci rozpustit máslo, osmahnout na něm cibulku. Jakmile změkne, přidáme brambory nakrájené na menší kousky, řeřichu a mícháme asi pět minut. Poté přilijeme mléko, vývar a přidáme bobkový list. Po chvíli ještě osolíme a opepříme podle chuti. Polévka je hotová ve chvíli, kdy jsou brambory uvařené. V této chvíli vyndáme bobkový list a polévku rozmixujeme, aby byla pěkně hladká. Polévku podáváme teplou ozdobenou kopečkem zakysané smetany. Dobrou chuť!