Vychutnejte si jablka
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normální tabulka”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}
Jablka konzumuje lidská společnost už po tisíce let. Nálezy archeologů dokazují, že jabloně rostly už před 8500 lety v oblasti Anatólie. Staří Egypťané po sobě zase zanechali hieroglyfy s vyobrazením jablek ve svých pyramidách a hrobkách. Jablko hrálo hlavní roli i v biblickém příběhu Adama a Evy. Jablko je zkrátka všudypřítomné a je považováno za symbol moci a plodnosti.
Přesto, že jsou s námi jablka tak dlouho a mohou se nám zdát příliš obyčejná, neměli bychom jejich účinky podceňovat. Jablka obsahují spoustu látek, které jsou našemu tělu prospěšné. Pokud budete jíst pravidelně 1 – 2 jablíčka denně, zajistíte svému tělu všechny potřebné živiny. V jablkách najdete vodu, vitaminy, minerální látky, stopové prvky a bioaktivní substance, které jsou nezbytné pro správný chod organismu. Díky nim jsme zdraví, netrpíme častými nemocemi, máme zdravou a krásnou pokožku a jsme celkově chráněni.
Jablka působí preventivně proti srdečnímu infarktu, mozkové mrtvici i proti některým druhům rakoviny. Je to proto, že jablka obsahují hodně fenolových kyselin a flavonoidů. Navíc jsou ideální potravinou také proto, že obsahují pektin, který na sebe v žaludku váže tuky a cholesterol a pomáhá tak lepšímu a rychlejšímu trávení i vylučování. Jedno jablko obsahuje cca 1% pektinu, což je ve srovnání s jinými druhy ovoce veliké množství. Takto vysoké množství pektinu zbavuje naše tělo škodlivých látek a společně s fenoly a vitaminem C brání vzniku rakovinného bujení. V jablkách najdeme také vitamin E, který napomáhá v prevenci srdečního infarktu. Dále jablka obsahují také vitamin A, který chrání srdce a tepny.
Jestliže chcete zhubnout, sáhněte po jablkách. Jsou totiž při hubnutí skvělým prostředkem, jak se zasytit, zahnat chuť na sladké a zároveň nepřibrat a udržet tělo zdravé a svěží. Jablka obsahují velice málo kalorií a přitom zásobují lidské tělo množstvím energie. Díky pravidelné konzumaci jablek nebudete stále unavení a bez elánu. Vyhnou se vám také problémy s koncentrací nebo celkové vyčerpání organismu.
Konzumace jablek se doporučuje také v případě, že se chcete vyhnout každoročnímu nachlazení. Vitamin C v jablkách posiluje obranné síly organismu. Jablka jsou skvělá i tehdy, kdy trpíte zažívacími obtížemi. Pektin povzbuzuje střevní peristaltiku a ocení jej zejména ti, kteří trpí zácpu. Avšak jablka jsou skvělým prostředkem i při průjmu. Stačí je povařit a máte účinného pomocníka. Kyseliny, které jsou v jablku obsažené, zabraňují usídlení špatných bakterií ve střevech.