Zázrak jménem granátové jablko

Granátové jablíčko je dle posledních výzkumů plné vitaminů a minerálů, které pomáhají neutralizovat škodlivé efekty volných radikálů. Pokud si toto exotické ovoce budeme dopřávat pravidelně, můžeme čekat pročištění krve, zmírnění kyselosti žaludku, zabránění oxidace, lepší trávení, regulaci krevního tlaku a celkové posílení obranyschopnosti organismu. Granátové jablko ve formě džusu se dokonce používá jako prevence rakoviny.

Granátové jablko má nejen nevšední a krásný vzhled, ale také nezaměnitelnou chuť. Chutná sladce a lehce kysele až trpce. Z nutričního hlediska má skvělé léčebné vlastnosti. Má v sobě plno vitaminů A, C, E, B1, B2, B3 a B9. Pouhá sklenice čerstvého džusu vám pokryje 100 % denní dávky vitaminů B9 a polovinu denní potřeby vitaminů A, C a E. V granátovém jablku se nachází i dostatek fosforu, manganu, zinku, chlóru a křemíku. Ale najdeme v něm i vápník, magnézium, měď a železo. Nejcennějším minerálem v tomto ovoci je ale potasium, který je nezbytný pro tvorbu a přenos nervových impulzů a svalovou aktivitu. Velmi důležitý je také obsah vlákniny a zároveň velmi nízká kalorická hodnota. V granátovém jablíčku se nachází i kyselina citrónová, která působí desinfekčně, neutralizuje škodlivost močoviny a ještě umocňuje pozitivní účinek vitaminu C. Dále se zde nachází kyselina jablečná, flavonoidy a taniny. Flavonoidy jsou barviva, která mají silný antioxidační účinek. Taniny mají stejný účinek a navíc působí uklidňujícími a protizánětlivými účinky pro sliznici trávicího traktu.

Důležité je umět vybrat kvalitní granátové jablko. Vždy sahejte pouze po plodech, které nejsou otlačené, pomačkané nebo pořezané. Slupka musí být pevná, hladká a lesklá a mít pěknou načervenalou barvu. Granátové jablko můžeme klidně uchovávat několik dnů až týdnů při přirozené venkovní teplotě. Je doporučováno nechávat jej na suchém a chladném místě, třeba i v lednici.

Co všechno umí antioxidanty?

Granátové jablko je antioxidanty přímo napěchované. Poslední dobou se jejich vliv na náš organismus často zmiňuje a je často součástí různých výzkumů. Antioxidanty jsou bioaktivní látky, které jsou přirozenou součástí některých potravin (zvláště ovoce a zeleniny). Pomáhají chránit naše buňky před škodlivými nestabilními molekulami v našem těle. Tyto nestabilní molekuly se nazývají volnými radikály. Ty k nám přichází z vnějšího prostředí (např. znečištění, UV záření, cigaretový kouře), ale také naše tělo je samo vytváří jako součást normálního metabolického procesu (při trávení jídla nebo během cvičení). Volné radikály mohou způsobit vážné řetězové reakce ničící naše buňky a způsobit vážné nemoci srdce, rakoviny, mrtvici a další choroby spojené se stárnutím. Volné radikály můžeme odstranit pomocí zdravé stravy bohaté na antioxidanty. Čím je barva ovoce nebo zeleniny hlubší a tmavší, tím více antioxidantů obsahuje.