Kvalitní nože nesmí v kuchyni chybět
Na maso, pečivo, zeleninu, ovoce i sýry – je jich tolik, že pro neznalého člověka může být jejich výběr doslova křest ohněm. Kuchyňské nože patří mezi základní vybavení každé kuchyně a říkejte si, co chcete – neobejdete se bez nich.
Je potřeba mít doma všechny, nebo si vystačíte s jedním univerzálním nožíkem, který bude muset zvládnout všechno? S touhle otázkou si možná pohráváte i vy. Záleží jen na vás, zda chcete investovat do pořízení několika nožů, nebo jestli se v kuchyni dokážete otáčet s jedním. Rozdělení nožů ale má svůj význam – jednotlivé nože jsou totiž uzpůsobené činnosti, pro kterou jsou určené. Vykosťování, krájení sýrů nebo ovoce či pečiva tak potom může být mnohem snadnější, když do ruky uchopíte ten správný kousek.
Základní sestava nožů
Nemusíte si hned pořizovat tucet různorodých nožů. Na samotném začátku si totiž bohatě vystačíte se základní sestavou, která čítá tři nože. Prvním z nich je nůž s čepelí dlouhou cca 17 cm. Tyhle nože by měly být těžké, abyste na krájení s nimi nemuseli vynaložit takovou sílu a samozřejmostí je vysoká ostrost. Druhým pomocníkem je drobný menší nožík. S tím můžete krájet drobné ovoce i beze strachu, že společně s ním ukrojíte i kousek svého prstu. Do třetice všeho dobrého by vám v domácnosti neměl chybět nůž s vlnitou čepelí, ten je naprosto ideální ke krájení pečiva. Ani měkký chleba pro něho nebude překážkou a počkejte, až uvidíte, jak dokonale dokáže rozkrojit bagetu!
Další posila
Jakmile si osvojíte práci s touto trojkou, můžete investovat do rozšíření vašeho týmu. V domácnosti se vám určitě neztratí vykosťovací nůž, ten se hodí v každém případě. Měl by sedět dobře do ruky, aby práce s ním byla doslova pohádka. Máte-li rádi ovoce a zeleninu, neváhejte nad pořízeném loupacího nože, s tím se ovoce loupe skoro samo. Využijte ho i při loupání česneku nebo cibule, je šikovný a přitom skladný.